https://www.replicaonline.ro/liceul-de-marina-constanta-noua-denumire-a-fostului-navrom-386223/

Liceul de Marină Constanța – noua denumire a fostului NAVROM!

După mutarea într-un alt sediu, anul școlar 2018 – 2019 vine și cu o altă schimbare pentru elevii și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”. Începând din acest an, unitatea se numește Liceul de Marină Constanța, în baza unui Ordin al Ministrului Educației Naționale. Modificarea titulaturii a fost cerută chiar de reprezentanții instituției de învățământ, pentru a nu se face confuzie cu noua instituție de învățământ militară înființată în Constanța.

Unitatea de învățământ, dar și elevii și cadrele didactice au trecut, în ultimul an, printr-o serie de provocări. După ce au fost nevoiți să părăsească sediul din cartierul Poarta 6 – unde instituția a funcționat vreme de decenii, încă de pe vremea când școala era cunoscută și renumită în Constanța sub denumirea de Liceul NAVROM – începutul anului școlar 2018 – 2019 a venit cu o altă modificare, ce ar fi putut fi percepută ca „o palmă” dată celor care învață și predau la această instituție. Prin OMEN 5096/14.09.2018, s-a dispus schimbarea titulaturii instituției, din Colegiul Tehnic de Marină „Al. I. Cuza” Constanța în Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”. La momentul respectiv, instituția a fost una din cele șapte instituții școlare din județul Constanța care au pierdut titulatura de „colegiu”. S-a luat această decizie, precizau la momentul respectiv reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța pentru „Replica de Constanța”, întrucât unitățile de învățământ nu au mai îndeplinit criterii impuse de legislația în domeniu.

Decizia Ministerului Educației a fost contestată de conducerea instituției de învățământ, iar ulterior respectivei contestații, reprezentanții ministerului de resort au fost de acord să îi lase pe cei care reprezentau unitatea școlară din Constanța să își aleagă denumirea. Vor rămâne tot „liceu”, dar sub o altă denumire: Liceul de Marină Constanța.

Decizia renunțării la numele „Al. I. Cuza” din denumire a fost luată, după cum au precizat reprezentanții liceului pentru „Replica” pentru a nu se face confuzie cu noua instituție de învățământ militar care a luat ființă în municipiul Constanța din acest an școlar, Colegiul Militar de Marină „Al. I. Cuza”. Instituție pentru care, de altfel, fostului liceului NAVROM i-a fost luat și sediul!

„Începând cu anul şcolar 2018-2019, Colegiul Tehnic de Marină „Al. I. Cuza” Constanţa, conform OMEN 5096/14.09.2018, şi-a schimbat denumirea, provizoriu, în Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Constanţa. În urma OM 6564/2011 şi HCL Constanţa 55/2018, i s-a atribuit prezentei instituţii de învăţământ denumirea finală de LICEUL DE MARINĂ CONSTANŢA. De asemenea, sediul liceului s-a schimbat. Ne găsiţi pe Şoseaua Mangaliei nr. 126, Constanţa”, a transmis directorul liceului, prof. Mihai Dumitru.

By admin