Sesiunea de comunicări științifice pentru elevi
“NOI ȘI ECONOMIA” – Epilog
Prof. GELADIN AITEN
În data de 22 MARTIE 2025 a avut loc competiția denumită Sesiunea de comunicări științifice pentru elevi “NOI ȘI ECONOMIA”, organizată de Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța.
Zeci de elevi, din diferite colțuri ale județului, precum și din alte județe, dau tot ce au mai bun cu speranța obținerii unui rezultat, unii mai timizi – aflați la prima încercare, alții cu ștate vechi din clasele mai mari (a XI-a și a XII-a), care au făcut cunoștință cu emoțiile inerente participării la o competiție de o asemenea amploare. Anul acesta numărul participanților s-a ridicat la peste 80 de elevi.
Liceul nostru și-a făcut simțită prezența și anul acesta prin echipa formată din elevii clasei a
X-a B Grama Iosif Emanuel și Cristea Iustin Eden – ce au fost răsplătiți cu un binemeritat Premiu II, coordonați fiind de d-na profesor Geladin Aiten, cu ideea lor de afaceri inedită denumită ”IODEN SOUND SOLUTIONS”, având ca obiect de activitate prestarea de servicii audio profesionale în cadrul diferitelor evenimente, de la conferințe corporate, la festivaluri mari.
Liceele participante de anul acesta au fost: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești, Liceul Economic ”Virgil Magearu” Constanța, Liceul de Marină Constanța, Liceul Teoretic ”Carol I” Fetești, Colegiul Comercial ”Carol I” Constanța, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Contanța, Liceul Tehnologic ”Gheorghe Miron Costin” Constanța, Liceul Teoretic ”Decebal” Constanța, Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceul Tehnologic ”Carsium” Hârșova, Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu” Medgidia, Liceul Energetic Constanța, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” Medgidia, Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” Fetești, Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Techirghiol.
Dacă în trecut județul Tulcea era prezent la această competiție prin școlile sale, anul acesta a fost marele absent. Printre absenți se numără și licee din localitatea Constanța, care erau nelipsite de la această competiție an de an.
Concurența de anul acesta a fost acerbă la toate secțiunile, dar a devenit deja o tradiție pentru liceul nostru ca elevii participanți să obțină la fiecare etapă a concursului rezultate frumoase.
Mai jos se află informații extrase din regulamentul postat de organizatori. Concursul “Noi și Economia” este destinat participării tuturor elevilor din învăţământul preuniversitar care doresc să-și dezvolte gândirea economică. Prin această competiție se urmărește valorificarea înclinațiilor spre cercetarea științifică în domeniul economic ale elevilor, facilitându-se relaționarea lor cu mediul universitar, cu mediul de afaceri.
Sesiunea de comunicări științifice este structurată pe două secțiuni, și anume:
- Secțiunea 1 – dedicată susținerii publice de eseuri al căror subiect trebuie să se încadreze în una dintre următoarele arii tematice: Antreprenoriat; Marketing în afaceri; Turismul – provocări şi perspective; Banii şi economia;
- Secțiunea 2 – dedicată prezentării publice de planuri de afaceri realizate în scopul implementării și promovării unor idei noi și viabile de afaceri.
Eseurile, respectiv planurile de afaceri se realizează individual și/sau pe echipe de maxim 2 elevi, sub coordonarea unui cadru didactic titular în cadrul liceului din care provin autorii. Lucrările elevilor pentru a fi acceptate trebuie să respecte instrucțiunile și termenele de înscriere/predare conținute în regulament.
Evenimentul se desfășoară pe mai multe etape, și anume:
- în prima etapă are loc înscrierea elevilor de către profesorul coordonator, prin respectarea unui termen;
- în a doua etapă Comisia de jurizare desemnată pentru fiecare secțiune în parte verifică îndeplinirea de către eseurile/planurile de afaceri înscrise a cerințelor minimale impuse de regulament; este etapa în care se decide acceptarea sau respingerea lucrărilor;
- în a treia etapă se desfășoară prezentarea eseului, respectiv a planului de afaceri, care se va susține fizic de participanți în fața Comisiei de Jurizare;
- în a patra etapă, care este și ultima, Comisia de jurizare decide, pe baza criteriilor de evaluare stabilite în regulament, câștigătorii pentru fiecare secțiune în parte.
Această competiție a reprezentat o experiență frumoasă, indiferent de rezultat, pentru toți elevii participanți, dar și pentru profesorii lor coordonatori. Au fost legate prietenii, s-au creat amintiri frumoase, majoritatea elevilor exprimându-și dorința de a participa și la următoarele ediții.
Felicitări elevilor noștri și cadrului didactic coordonator care fac cunoscut numele liceului – LICEUL DE MARINĂ Constanța prin rezultatul obținut – Premiul II.