ECDL

ECDL_2017_27_Cariera-Educatie_Web_Banner_800x800px_v01-01Back to School – Începe şcoala cu ECDL!

În perioada 12 septembrie – 16 decembrie 2016, ECDL ROMÂNIA organizează concursul „Începe şcoala cu ECDL!” prin intermediul căruia încurajează liceenii să îşi dezvolte aptitudinile digitale conform standardului global ECDL. Elevii înscrişi în învătământul preuniversitar din România, care doresc să îşi certifice, la standard recunoscut internaţional, competenţele de utilizare a computerului prin Permisul ECDL – European Computer Driving Licence, se înscriu în cursa pentru câştigarea unor premii (un laptop şi patru tablete) oferite de ECDL ROMÂNIA.
Concursul este organizat pe întreg teritoriul României şi se desfăşoară online prin intermediul Bazei de Date ECDL ROMÂNIA. Elevii care se înscriu în programul de certificare ECDL prin achiziţionarea unei serii de înscriere generală unică ECDL şi susţin cel puţin 1 examen ECDL în perioada 12.09.2016 – 16.12.2016, câştigă dreptul de participare la concurs. Câştigătorii (în număr de 5) vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi electronică prin intermediul serviciului independent TrageriLaSorti.ro. Rezultatele vor fi afişate în perioada 19 – 23 decembrie 2016 pe site-ul web www.ecdl.ro.
Elevii, care deţin competenţe digitale, au performanţe mai bune la şcoală, sunt mai motivaţi să înveţe, se vor bucura de o experienţă educaţională îmbogăţită şi vor fi mai bine pregătiţi pentru viaţă, pentru locul de muncă şi pentru studiile ulterioare.
Competenţele digitale reprezintă un set de aptitudini de bază care, alături de aritmetică şi citire, trebuie să fie dezvoltate încă din primele etape de şcoală. Lipsa competenţelor digitale îi expune pe tineri unor riscuri mari, atât în perioada de studii, cât şi mai târziu. Având atât de multe noi opţiuni datorită computerelor, elevii fără aptitudinile corespunzătoare vor pierde oportunităţile de învăţare de care ceilalţi elevi, corect pregătiţi, vor beneficia. Mai târziu, tinerii care nu şi-au dezvoltat aptitudini IT&C solide vor fi dezavantajaţi pe o piaţă a muncii care, din ce în ce mai mult, impune competenţele digitale ca o cerinţă prealabilă.
ECDL PROFIL permite candidaţilor să îşi construiască un profil de module ECDL în funcţie de propriile nevoi. În acest fel, este posibilă certificarea exact pe competenţele pe care un anumit job sau program de studiu le cere. Profilul ECDL pentru BAC se adresează elevilor care, pe lângă dezvoltarea portofoliului personal, doresc să îşi echivaleze proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL. Au fost create două Profiluri ECDL destinate elevilor – Permisul ECDL PROFIL START BAC (utilizator avansat) şi Permisul ECDL PROFIL BAC (utilizator experimentat), care pot fi dezvoltate apoi permanent.
Programa pentru evaluarea competenţelor digitale şi obţinerea Permisului ECDL adresat elevilor corespunde materiei pe care liceenii o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa şcolară pentru clasele a IX-a şi a X-a. Astfel, ei se pot pregăti chiar în cadrul orelor de la şcoală pentru obţinerea unei certificări cu recunoaştere internaţională. Având deja Permisul European de Conducere a Computerului (ECDL), elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competenţe digitale.

Prof. Elena Vulpie (sursa – www.ecdl.ro)